Köer vid Skuleskogen
Alla typer av fordon som används i tjänsten är arbetsplatser. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio

Fordon som används i jobbet är arbetsplatser

Arbetsmiljöverket: Det finns ett mörkertal som är jättestort
3:46 min

Det är inte alla som tänker på att ett fordon är en arbetsplats där arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön. Men ofta glöms incidenter bort att anmälas till Arbetsmiljöverket just för att det är i ett fordon.

Kör du ett fordon i jobbet så är fordonet en arbetsplats. Det är kanske inte alltid man tänker så, men det innebär att arbetsmiljön är lika viktig där som på alla andra arbetsplatser. Inträffar händelser av olika slag kan det bli en fråga inte bara för polis och Trafikverk utan också för Arbetsmiljöverket. Christer Brink, inspektör på Arbetsmiljöverket, Region nord, berättar att det ibland glöms bort att rapportera händelser där ett fordon är en arbetsplats. 

– Ett exempel kan vara när två tyngre fordon möter varandra efter en smal väg där man krockar ihop med backspeglarna, det anser vi är ett allvarligt tillbud.

Det viktigaste i sådana fall är det förebyggande arbetet, menar Christer Brink och poängterar att det alltid är arbetsgivaren som är ansvarig. Sker till exempel många tillbud med backspeglar på en smal väg då kan Arbetsmiljöverket vända sig till Trafikverket.

Anmäls händelser i tillräcklig utsträckning?

– Nej, det finns ett mörkertal som är jättestort. Vart tionde tillud genererar en olycka rent statistiskt.

Vad är det viktigaste att komma ihåg?

– Det viktigaste är att man har ett bra system för att hantera de tillbud som inträffar och att man vågar berätta det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".