Entré till akutmottagningen vid Sollefteå sjukhus. Foto: Freja Lantto Heldebro/Sveriges Radio
Foto: Freja Lantto Heldebro/Sveriges Radio

Barn föddes akut på Sollefteå sjukhus

2:49 min

Förra veckan föddes ett barn på Sollefteå sjukhus, den första förlossningen på sjukhuset sedan bb stängde för snart ett år sedan.

Barnet föddes i torsdags när den höggravida mamman kom till sjukhuset, skriver allehanda.se. Personalen bedömde att det inte fanns utrymme för att skicka henne vidare till Örnsköldsvik eller Sundsvall.

– Vi gjorde bedömningen att hon inte skulle kunna transporteras vidare. Det var för nära en stundande förlossning, berättar Emma Lassen Molander, enhetschef vid Kvinnocentrum på Sollefteå sjukhus.

Förlossningen blev odramatisk och efter några timmar transporterades mor och barn vidare till ett annat sjukhus.

– Vi har ju läkare och barnmorskor som jobbar på kvinnocentrum. Vi har ju mödravård och gynekologisk planerad vård, så det finns ju folk som är kompetent. Just den här veckan hade vi dessutom en läkare som är förlossningsläkare, säger enhetschefen Emma Lassen Molander.

Det är snart ett år sedan bb och förlossning på Sollefteå sjukhus stängdes och det här är den första akuta födsel man haft på sjukhuset sedan dess. 

Emma Lassen Molander är tydlig med att den här förlossningen är ett undantag. Man kan inte räkna med att kunna föda i Sollefteå. 

– Man ska föda barn där det är planerat. Även om vi har kompetent personal så är inte vår verksamhet gjord för att förlösa eller ta hand om sjuka barn. Vi har inte verksamhet som tillåter det egentligen, säger Emma Lassen Molander, enhetschef vid Kvinnocentrum på Sollefteå sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista