Bildkollage med Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, affisch med texten "Vi står bakom Sollefteå sjukhus" och Åsa Sjödén (S), kommunalråd i Sollefteå. Foto: Mikael Wallerstedt och Sveriges Radio
1 av 2
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och Åsa Sjödén (S), kommunalråd i Sollefteå. Foto: Mikael Wallerstedt och Sveriges Radio
En skylt på en barnvagn för att visa stöd för Sollefteå sjukhus. Fotot: Ingrid Engstedt Edfast
2 av 2
En skylt på en barnvagn för att visa stöd för Sollefteå sjukhus. Foto: Ingrid Engstedt Edfast

Sollefteå kommun bröt mot lag genom delaktighet i sjukhuskampanj

0:36 min

Sollefteå kommuns engagemang i kampanjen mot nedläggningarna vid Sollefteå sjukhus bryter mot kommunallagen, berättar SVTs Uppdrag Granskning.

Kommunen har tryckt upp affischer och kampanjknappar för skattepengar, totalt 85 000 kronor, enligt SVT.

Kommunalrådet Åsa Sjödén försvarar agerandet och säger att det fanns ett stort tryck på att kommunen skulle engagera sig.

– Jag vet att kommunen bekostat det men jag vet också att det fanns ett oerhört stort tryck inifrån organisationen, från medarbetare och från medborgare att vi från kommunen skulle vara tydliga att vi ställde oss bakom personalen på sjukhuset, säger Åsa Sjödén till SVT.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet är starkt kritisk till kommunens agerande mot kommunallagen. 

– I den här kommunen gäller inte den lagen, det är jättekonstigt, utan här kör vi egna lagar och regler som kommer underifrån. Då gör man ungefär som Barcelona och kör efter egen låda och då funkar det inte, säger Olle Lundin.

SVT: Men samtidigt driver ju kommunen en kampanj till stöd för en verksamhet som man tycker är viktig ...

– Ja, men det är ju inte deras verksamhet, det är ju landstingets verksamhet. Även om det kan kännas bra i magen på något vis så finns det ju av riksdagen stiftade lagar som ska efterlevas. Om inte kommunerna efterlever våra lagar vem i hela friden ska då efterleva dem? säger Olle Lundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista