En basketkorg
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Tre personer ur Sundsvall Dragons ledning åtalas för bokföringsbrott

Åklagare Andreas Bogseth: Bokföringsbristerna är så pass allvarliga
2:31 min

Idag har åklagare vid Ekobrottsmyndigheten väckt åtal mot tre personer som var verksamma i Sundsvall Dragons, som försattes i konkurs våren 2016.

Brottsmisstanken gäller grovt bokföringsbrott avseende räkenskapsåret 2014/2015.I huvudsak rör de påstådda bokföringsbristerna dels att bokföringen inte upprättats löpande utan först i efterhand, vilket medför att det inte löpande varit möjligt att följa hur rörelsen utvecklat sig under räkenskapsåret. Dels att stora delar av föreningens intäkter, kostnader, fordringar och skulder har bokförts helt utan verifikat/underlag. Det innebär att det inte går att kontrollera och bedöma om den bokförda ställningen och det bokförda resultatet är korrekt eller inte.

– Brottet är grovt med hänsyn till att bokföringsposter överstigande 15 miljoner kronor saknar verifikat och flera miljoner kronor av detta har bokförts medvetet, trots kännedom om att underlag för bokföringsposterna inte finns, säger Andreas Bogseth, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå.

De tre åtalade bedöms ha varit de personer inom föreningen som haft sådana roller att de bör ansvara för bristerna i föreningens bokföring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".