Regionfullmäktige. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio

Röstade för stängning av BB - utsattes för hat och hot

1:39 min

En majoritet av landstingspolitikerna i Västernorrland, som röstade för en stängning av Sollefteå BB, vittnar om obehagliga påtryckningar. Det visar en kartläggning som SVT:s Uppdrag granskning gjort.

Många politiker vittnar om hat och hot, som också fått flera att besluta sig för att lämna politiken. En av de, som vi också tidigare berättat om, som blivit utsatt för hot är socialdemokratiska regionrådet Erik Lövgren.

– Det är dödshot där de skriver att de ska skjuta mig. Jag har också fått brev skickade med urklippta bokstäver där de skrivit att de vet var jag bor, berättar han.

Obehagliga påtryckningar

I undersökningen som SVT:s Uppdrag granskning gjort, svarar 30 av de 37 politiker som röstat för stängningen av BB i Sollefteå, att de upplevt obehagliga påtryckningar. Av dessa har 19 utsatts för hat, 15 har hotats och i två fall har politiker utsatts för fysiska påhopp, enligt politikerna själva.

– Det är orimligt att sådana påtryckningar får ske när man utför uppdrag i demokratins tjänst, säger Erik Lövgren.

Lämnar politiken 

Uppdrag gransknings undersökning visar att de obehagliga påtryckningarna lett till att sex politiker redan lämnat politiska uppdrag, tre personer ställer inte upp för omval i höst och ytterligare tre funderar på att lämna politiken.

Erik Lövgren har själv polisanmält flera hot och kommer inte att ställa upp för omval.

– Det blir inte roligt när det går till personangrepp och kryper under skinnet.

Hur har det varit för din familj?

– Ungarna har frågat varför jag fortsätter och att det inte är värt det.

Grupper som stödjer Sollefteå sjukhus på sociala medier pekas särskilt ut som ansvariga för den hårda tonen.

Personangrepp ska inte få förkomma

Nils Gunnar Molin, ordförande för den ideella föreningen "Sollefteå framtidens akutsjukhus", är ansvarig för en av grupperna.

– Jag tycker det är förkastligt att det finns individer som ägnat sig åt sådant. Vi har hela tiden sagt från sjukhusföreningarna att det är sakfrågor vi ska diskutera. Inga personangrepp, inga dumheter.

 Hur kommer det sig då att det här sker?

 – Förmodligen av samma sak som det finns huliganer på en fotbollsmatch. Och jag tror inte publiken vill ta ansvar för deras dumheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista