Programbild för Uppkopplad

Veckans poddtips: Uppkopplad

2:02 min

Podden Uppkopplad tar upp olika aspekter av digitaliseringen som sveper över oss och som påverkar oss alla mer och mer. Senaste avsnittet handlar om algoritmer.

Black Box är ett tekniskt uttryck för den delen av en teknisk process som man inte har full koll på. Vad vet du till exempel själv om algoritmerna som analyserar din data?

Uppkopplad – som även sänds i P1 – leds av Katarina Andersson, Sandra Löv och Carl Heath. De har träffat den amerikanska matematikern Cathy O'Neil som skrivit den uppmärksammade boken Weapons of Math Destruction, i vilken hon argumenterar för att den ogenomträngliga koden, algoritmernas Black Box, ofta bygger in ojämlika, rasistiska och djupt problematiska fördomar. Uppkopplad-redaktionen har också åkt till Trelleborg, där de använder sig av en algoritm för att avgöra vem som ska få ekonomiskt bistånd.

Alla Sveriges Radios poddar hittar du med fördel i appen Sveriges Radio Play.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista