En person väger sig på en badrumsvåg. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kroppen reglerar vikten efter vikten

3:48 min

Ställ dig upp istället för att sitta ned så mycket så fixar kroppen idealvikten. Forskning visar nu att du har en egen badrumsvåg inbyggd i benen.

– Ungefär som bilens cruise control. Går bilen fortare så bromsar den och går den för långsamt accelerar den.

Forskare vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg har upptäckt att människokroppen tycks ha en funktion som reglerar kroppsvikt och fettmassa.

Professorn och fetmaforskaren John-Olov Jansson berättar att det verkar vara så att kroppen är kopplad till ett jämviktssystem för att hålla kroppsvikten konstant. 

Olika personer har olika balanspunkt för hur mycket fett man ska ha men det verkar som att de som har en fungerande cruise control håller en jämn vikt genom den vuxna åldern. 

– Bland de som lägger på hullet fungerar inte badrumsvågen så bra. 

Det forskarna nu tror är att om man sitter ner så lurar man badrumsvågen till att tro att kroppen är lättare än den är och kanske reagerar med att äta mer.  

Om man vill tappa i vikt så är maten viktig har man ju hört. Spelar den egentligen ingen roll menar ni?

– Nej, så enkelt tror vi inte att det är. Först och främst är det en ny reglermekanism som vi hittat, det är grundforskning. Sedan är det en spekulation hur den kan användas i framtiden. 

Men det är ju ganska troligt att man mår bättre om man går ner i vikt eftersom risken för diabetes blir mindre. Det finns epidemiologiska studier på det. De som sitter ner mycket varje dag är tjockare än de som står upp. 

Om man hänger på sig vikter kan man gå ner då?

– Exakt, då lurar man kroppen åt andra hållet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista