Rolf Lunneborg, SVT reporter
Rolf Lunneborg, reporter Uppdrag Granskning Foto: Foto:SVT

UG:s reporter uthängd i sociala medier

0:59 min

I Uppdrag granskning berättade reportern Rolf Lunneborg att en majoritet av politikerna som röstat för en stängning av BB i Sollefteå utsatts för obehagliga påtryckningar. Nu drabbas journalisten själv av näthatet.

Dagen innan programmet sändes blev Rolf Lunneborg uthängd och utpekad som korrumperad av sajten Aktuellt Fokus.

En anonym skribent försöker misstänkliggöra Lunneborgs journalistik genom att berätta att han varit aktiv i ett bolag som sedan gick i konkurs.

Ger inte hela bilden

Bolaget hade enligt skribenten kontakter med Sundsvalls kommun och driver tesen att det är ett bevis på att reportern är lierad med politikerna i landstinget.

Att bolaget hade kopplingar till en kanotförening som reporterns barn var aktiv i, det nämns inte ens i artikeln. 

– Jag blev väldigt tagen på sängen att det här dyker upp i det här sammanhanget. Det är inte relevant med den historia som vi berättar. Man vill misskreditera mig som journalist och hela vår publicering i Uppdrag granskning, säger Rolf Lunneborg.

En sex år gammal historia ska alltså, enligt skribenten, vara orsaken till att Uppdrag Granskning inte granskade makten utan istället visat hur hot och hat riktas mot politiker. 

Artikeln har fått stor spridning bland BB-ockupanternas supporters på nätet. Den har delats friskt på sociala medier av  motståndare till stängningen av BB i Sollefteå.

Pengar från BB-ockupationen går till nätsajten

Nu kan SVT Västernorrland berätta att pengar som samlas in via Facebooksidan "Vi som stödjer BB-ockupanterna" går till den man som ligger bakom sajten Aktuellt Fokus. Enligt SVT är han skuldsatt och enligt Kronofogdemyndigheten kan de insamlade medlen bli föremål för utmätning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista