Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt

Professor står fast vid att Sollefteå kommun brutit mot lagen

"Att man brutit mot kommunallagen kommer man inte ifrån"
3:12 min

Sollefteås kommunalråd Åsa Sjödén ifrågasätter professor Olle Lundins tolkning att kommunen brutit mot kommunallagen. Men enligt professorn är lagbrottet klart och tydligt.

I Uppdrag Granskning i SVT igår skildrades striden kring sjukhuset i Sollefteå. I programmet avslöjades också att Sollefteå kommun brutit mot kommunallagen när kommunen tryckte upp affischer och kampanjknappar för skattepengar.

Men kommunalrådet Åsa Sjödén försvarar agerandet och säger att de agerade i kommuninvånarnas intressen och att de kommer att fortsätta göra det.

Hon ifrågasätter också professorn som menade att kommunens agerande strider mot lagen.

– Vem är han att pröva kommunallagen? Det är förvaltningsrätten som prövar om kommunen gör rätt eller fel, sa Åsa Sjödén i en intervju i P4 igår.

Men Olle Lundin tillbakavisar kritiken.

– Att de bryter mot kommunallagen är ganska klart och tydligt, det finns inte mycket tolkningsutrymme. De ger sig in på landstingets territorium och det får man inte göra alls. Hon får naturligtvis uttrycka till exempel i media att hon tycker det är bedrövligt, alla har yttrandefrihet, men man får inte använda kommunala resurser för att ändra på landstingets beslut, säger Olle Lundin.

Har du förståelse för att man gjort så här?

– Ja, förståelse kan man naturligtvis ha för att man tycker att det här är en viktig fråga och här vill vi få till en ändring, men å andra sidan är jag jurist också och min uppfattning är att man ska följa den lagstiftning som finns, det är egentligen inte så mycket att diskutera kan jag tycka.

Däremot har den här typen av lagbrott inga tydliga konsekvenser för kommunen, berättar Olle Lundin. I Sverige är lagbrottet ett "kommunalt lag- och domstolstrots" som inte existerar på många andra håll i världen, utan där har man sanktioner för liknande lagbrott.

– Det finns inga sanktioner om man bryter mot den här delen av kommunallagen, det får i så fall tas ut i allmänna lag och då kan jag tänka mig att det är många kommunmedlemmar som tycker att det här var bra gjort, men att man brutit mot kommunallagen i alla fall, det kommer man inte ifrån, säger Olle Lundin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".