Nils Hansson Foto: SVT
Nils Hansson, Uppdrag granskning. Foto: SVT

Uppdrag granskning svarar på kritiken om programmet från Sollefteå

4:28 min

Det riktas hård kritik mot Uppdrag granskning program från Sollefteå igår kväll. Nils Hansson, ansvarig utgivare på SVT:s Uppdrag granskning medverkar och förklarar redaktionens beslut.

Kritiken som förts fram kommer bland annat från företrädare för rörelser i Sollefteå som deltog i den efterföljande intervjun i programmet. 

– Vi blev lovade att vi skulle få kommentera och säga vår sak men det fick vi inte göra, han gick bara på om hot och hat och då klev jag därifrån, för det var inte därför jag gick dit. Jag kom dit för att prata om varför vi känner oss nedtrampade, säger Carina Hellström som företräder en av de facebook-grupper som tas upp i Uppdrag Gransknings program. 

Nils Hansson som är ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning tycker däremot att de fick föra fram sina argument.

– Jag tycker att de är lite orättvisa mot oss när de säger att de inte fick framföra sitt budskap, för det framkom med all tydlighet i delen med Janne Josefsson. Men sedan är det också så att det som kanske är vårt signum att man behandlar människor med respekt vilket också innebär att man kan utkräva ansvar från personer som inte per definition inte är makthavare. Men nu har gått ut i den offentliga debatten som företrädare för ockupanterna så även de får finna sig i att få kritiska frågor från oss, säger Nils Hansson.

Det har också kommit kritik mot vinkeln som valts i programmet, att skildra den ton och de metoder som uppstått i sjukhusfrågan, istället för att berätta om de avdelningar som stängts och landstingets hantering av verksamheten. 

– Vi försöker se saker från olika perspektiv och det är ju så att ockupanternas aktion har fått ett enormt genomslag i hela riket, ingen som är intresserad av frågan kan ha missat budskapet som de för fram. Det jag ser som vårt uppdrag är att berätta om sådant som allmänheten inte känner till som är missförhållanden av olika slag. Och det här är ett sådant exempel där vi vänder på perspektiven och pekar på något annat än just sjukhusets framtid i Sollefteå, utan vi tittar på demokratins framtid utifrån det som hänt i Sollefteå, säger Nils Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista