Försäkringskassans skylt på en fasad. Foto: Christine Olsson/TT
Foto: Christine Olsson/TT

Personal på Försäkringskassan i Sundsvall polisanmälda

2:42 min

Fyra anställda på Försäkringskassan i Sundsvall misstänks ha tagit emot mutor. Presentkort blev labbtillbehör på fakturor.

Det är Försäkringskassans personalnämnd som beslutat lämna ärendena till polisen. Misstankarna uppstod efter att åtta av Försäkringskassans personal i Sundsvall deltagit i it-utbildningar hos ett företag. 

I samband med utbildningen fick de bland annat surfplattor, spelkonsoler och presentkort, som fyra personer misstänks ha använt för egen räkning. På fakturor har i flera fall anställda kallat presentkorten för annat.

– Vi har lämnat in en misstänka om mutbrott med anledning av att anställda har tagit emot saker för privat bruk. Om det finns misstanke om brott så lämnar vi det vidare till rättsväsendet, säger Sture Hjalmarsson, biträdande generaldirektör.

Ärendet upptäcktes i december och nu lämnas det till polisen. Totalt utreds anställda på sju olika myndigheter i landet för mutbrott som kopplas till samma it-företag. Under den tid som utredningen pågår får de anställda på Försäkringskassan jobba kvar. 

– De jobbar kvar, säger Sture Hjalmarsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista