Dansare vid Norrdans i Härnösand. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
1 av 2
Dansare vid Norrdans i Härnösand. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Söråkers Folkets Hus
2 av 2
Christina Thonman, Margareta Hammarström och Malin Åsén på Söråkers Folkets Hus jobbar med att packa upp den senaste utställningen. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Så mycket satsar din kommun på kultur

1:45 min

Det är stora skillnader mellan hur mycket pengar kommunerna i Västernorrland satsar på kultur. 2016 satsade Timrå minst och Härnösand mest, visar siffror som Sveriges Radios kulturredaktion tagit fram.

Christina Thonman, verksamhetschef på Söråkers Folkets Hus, som driver fritidsgårdsverksamhet och bibliotek på uppdrag från Timrå kommun och andra kulturverksamheter, vill se en kommun som fokuserar mer på kulturen.

– Det behövs en tydlig strategi och incitament för att driva kultur. Vi tror att kulturen är livsnödvändig för de som bor i kommunen, säger hon.

När Myndigheten för kulturanalys, som tagit fram statistiken, lägger ihop vad kommunerna satsade på bibliotek, kulturskola, studieorganisationer och övrig kulturverksamhet 2016 så hamnar Timrå i botten. Där satsade kommunen 669 kronor per invånare. Medan Härnösand satsade 1 822 kronor.

Nybildat kulturutskott Timrå

Timrå kommun har i flera år hamnat i botten när Myndigheten för kulturanalys jämfört hur mycket pengar som satsas på kulturen. Men nu säger Jan-Christer Jonsson (S), ordförande för Kultur- och tekniknämnden, att ett kulturutskott bildades i kommunen förra året för att fokusera på kulturen i kommunen. 

– Vi har bildat ett kulturutskott för att jobba med kulturfrågor och hur vi jobbar med föreningslivet. Vi kan säga att vi har tagit åt oss av kritiken, säger han.

Jan-Christer Jonsson hoppas att arbetet med kulturutskottet ska komma igång ordentligt under 2018. Och Christina Thonman välkomnar beskedet.

– Det behövs kompetens och någon som känner ett särskilt ansvar för kulturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista