Lars Beckman, överläkare på Onkologen
1 av 2
Lars Beckman, överläkare och cancerforskare på Onkologen i Sundsvall finns med i studion klockan 8.15 idag. Foto: Cinna Gärdenfors
Mikael Johansson. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Mikael Johansson från Cancercentrum i Umeå tror att cancerforskningen kommer att utvecklas åtminstone på de större sjukhusen i alla norrlandslänen. Foto: Ulla Öhman/SR

Cancerforskningen i Västernorrland viktigt för patienterna

1:05 min

Det är inte bara på Universitetssjukhusen som det bedrivs cancerforskning utan även till exempel i Sundsvall.

Cancerforskningen är och ska vara decentraliserad och idag bedrivs det någon form av klinisk cancerforskning i alla Norrlandslänen, säger Mikael Johansson vid Regionalt cancercentrum norr i Umeå.

I Sundsvall har man visat framfötterna bland annat när det gäller strålbehandlingsforskning och nya behandlingstekniker för patienter med prostatacancer.

Och han tror att det kommer att utvecklas ännu mera.

– Man ska stötta engagerade personer som vill forska om cancer i hela vår region - för patienterna finns i hela vår region.

– På onkologkliniken i Sundsvall har man visat framfötterna bland annat när det gäller strålbehandlingsforskning och nya behandlingstekniker för patienter med prostatacancer.


11.40 hör du Maths Andersson från Sundsvall som berättar om sin hjärntumör och vad han hoppas på av forskningen.
15.40 finns Lena Karlsson med i direktsändning. Hon är verksamhetschef på Onkologen i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista