Maths Andersson. Foto Ulla Öhman
Foto: Ulla Öhman/SR

Maths om sin hjärntumör: Jag har varit i helvetet och vänt

4:54 min

För drygt ett år sedan fick Maths Andersson i Sundsvall beskedet att han har en hjärntumör. Året som följde har varit fruktansvärt men nu vågar han känna hopp igen.

Det var hösten 2016 som Maths fru reagerade på att han pratade konstigt och använde orden fel. En undersökning på sjukhuset gav beskedet: Du har en hjärntumör.

Året som följde har varit omtumlande och jobbigt. Först mängder av undersökningar innan tumören opererades ut i Umeå. Men det gick inte att få bort allt, utan en del av tumören blev kvar. Medicinering, behandlingar, en stor trötthet och oro.

Det har varit ett djävulskt år.

– Det var så skrämmande. Jag gjorde ingenting, säger Maths som helt tappade intresset för sådant han tidigare tyckt om att syssla med som till exempel att laga mat och diska.

När P4 pratade om cancervården i mellandagarna så skickade Maths ett mejl.

"Glioblastom (gliom grad 4) är min diagnos. Detta är en diagnos som endast personen måste lära sig att leva med. Jag fick diagnosen på några få timmar. 17 oktober 2016. Ett år som varit fruktansvärd."

– Det har varit ett djävulskt år, säger Maths. Ett år som han inte önskar någon annan. Allt har varit svårt, säger han.

Men så i höstas kom äntligen ett positivt besked. Tumören som vid tidigare undersökningar hade vuxit hade nu slutat växa, åtta dagar innan 1-årsdagen av cancerbeskedet.

Om jag inte hade haft det här fruktansvärda året så hade jag inte varit den jag är.

– Det var som att vinna vad som helst. Jag hoppas att den inte ska bli större. Det som finns där går inte att göra nånting åt, men om den inte växer mer så är jag nöjd, säger Maths Andersson.

Till en början när Maths fick besked om tumören så ville han veta hur länge han har kvar att leva. Nu vet han att ingen kan ge honom det svaret, men har säger också att han inte längre ställer den frågan

– Jag vill leva i livet. Jag har passerat helvetet och börjar ett nytt liv. Men om jag inte hade haft det här fruktansvärda året så hade jag inte varit den jag är. Det har gett mig styrka, utan det här året hade jag varit svagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista