Vimplar från BB-Marsch
Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Pengar till stöd för BB-ockupationen går till skuldsatt man

Pengar som samlas in via Facebooksidan "Vi som stödjer BB-ockupanterna" med nästan 30 000 följare, går till en skuldsatt privatperson, berättar SVT Nyheter Västernorrland.

Enligt SVT har mannen skulder på över 130 000 kronor och enligt Kronofogdemyndigheten kan de insamlade medlen bli föremål för utmätning. 

Mannen ligger dessutom bakom sajten Aktuellt Fokus, som skriver och sprider texter om BB-ockupationen. Dagen innan Uppdrag Granskning sände ett program om sjukhusstriden i onsdag blev reportern Rolf Lunneborg dessutom uthängd och utpekad som korrumperad av sajten.

Mannen har tidigare varit aktiv i Nationaldemokraterna och Nordisk ungdom. På senare år har han framträtt i media som före detta ledare inom den extrema högern. Han har varit anlitad som expert och debattör i frågor som rör rasism och högerextremism. Han återfinns numera på vänsterkanten och är aktiv på sajten Aktuellt Fokus, en sajt som säger sig företräda arbetarklassen.

BB-ockupationen i Sollefteå skriver i ett pressmeddelande på lördagsmorgonen att de inte har tagit emot eller gett några ekonomiska bidrag till den stödsida på Facebook som utgivit sig för att samla in pengar till ockupationen, men som har visat sig gå till en privatperson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista