Jennie Lindqvist, styrelsen för Sundsvalls brukshundklubb med sin Old English bulldog Märta-Maj
Jennie Lindqvist, styrelsen för Sundsvalls brukshundklubb med sin Old English bulldog Märta-Maj Foto: Ingrid Engstedt-Edfast/Sveriges Radio

Födelsedagsfest med skällande gäster i Sundsvall

Brukshundklubben: Vi tränar våra hundar och umgås
1:59 min

I morgon firar Svenska Brukshundsklubben 100 år! Födelsedagen var i våras, men under lördagen anordnas jubileumsfirande runt om i landet.

En som kommer att fira är Old English Bulldoggen Märta-Maj från Sundsvall tillsammans med sin matte Jennie Lindqvist, som sitter i styrelsen för Sundsvalls brukshundsklubb.

Bland annat kommer hundägarna att kunna lyssna till streamade föredrag från Stockholm som kommer att visas vid både i Söråker och i Sollefteå.

Föredragen handlar om hur hundar kommunicerar med människor, något som Jennie berättar att Märta-Maj ofta gör.

– Hon pratar med blicken, ofta handlar det om mat hon vill ha, att vi ska gå och lägga oss eller gå ut. När jag säger åt henne att visa vad hon vill, då springer hon i den riktningen som det hon vill finns.

Du har valt att engagera dig i Sundsvalls Brukshundsklubb. Varför ska man gå med i en förening med sin hund?

– Man träffar andra med liknande intresse, andra som också brinner för hundar. Det spelar ingen roll vilken ras man har, om den är blandras eller renrasig utan det är en jättebra gemenskap.

Vad gör ni i brukshundklubben?

– Vi tränar våra hundar och umgås. Om vi till exempel lägger ett spår så sitter vi och pratar under den timme det tar innan "spåret har lagt sig" så att vi kan gå det.

Det är kallt ute, fryser Märta-Maj om tassarna?

– Ja, hon ville absolut inte följa med nu när vi skulle åka, säger Jennie Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".