Tusentals kubikmeter vatten pumpades ut vid översvämningen i Birsta City.
1 av 3
Tusentals kubikmeter vatten pumpades ut vid översvämningen i Birsta City. Foto: Viktor Thonman
Översvämning på parkeringsplatsen i Birsta City i Sundsvall
2 av 3
Översvämning på parkeringsplatsen i Birsta City i Sundsvall. Foto: Viktor Thonman
Översvämning på parkeringsplatsen i Birsta City i Sundsvall
3 av 3
Parkeringsplatsen är nu avspärrad eftersom det är risk för ras. Foto: Viktor Thonman

Rasrisk efter vattenläcka på parkering i Birsta

Räddningstjänsten: Det finns risk för att marken underminerats
1:39 min

Räddningstjänsten meddelar att vattenflödet kunde stoppas strax efter klockan halv tre på lördagseftermiddagen.

Larmet kom till räddningstjänsten strax efter lunch. En parkering i Birsta City var översvämmad och tusentals liter vatten läckte ut. 

Det var en inkommande vattenledning till en sprinklercentral som hade gått sönder och stora mängder vatten pumpades ut på parkeringen.

Drygt två och en halv timme senare kunde vattnet stoppas men nu finns risk för att marken kan ha underminerats, det säger Torbjörn Toresson, inre befäl vid räddningstjänsten i Medelpad.

– Nu är prio ett att försöka få bort det vatten som har samlats i sprinklercentralen. Slamsugsbilar är på plats och sen ska en bedömning göras av hur mycket av marken som har blivit underminerad.

Det är svårt att avgöra hur många liter vatten som har runnit ut men det rör sig om tusentals kubikmeter vatten och en stor del av parkeringen på östra sidan affärscentret är nu avspärrad.

Finns det risk för att marken kan vara underminerad?

– Ja, det finns en sådan risk, men det gäller parkeringen. Det finns ingen risk för byggnader, men det kommer att göras en inventering när vattnet har sjunkit undan, säger Torbjörn Toresson.

Lennart Andersson, säkerhetsansvarig på MittSverige Vatten säger att felet hanteras av Birsta City eftersom det handlar om inkommande vatten till deras sprinklercentral. Han beräknar att 130 liter vatten per sekund sprutade ut under närmare tre timmars tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".