En ladugård brann ner i Åmynnet och den starka kylan försvårade släckningsarbetet.
En ladugård brann ner i Åmynnet och den starka kylan försvårade släckningsarbetet. Foto: Örnsköldsviks räddningstjänst.

Ladugård brann ner i Åmynnet

Insatsledaren: Det var full fyr redan när den första styrkan fick larm
1:24 min

Strax före klockan 18 på lördagskvällen kom larmet men byggnaden gick inte att rädda. Inga djur fanns i ladugården som användes till förråd.

En ladugård brann ner i Åmynnet mellan Bjästa och Köpmanholmen igår kväll.

Det fanns flera omkringliggande bostadshus, men branden kunde begränsas till ladugårdsbyggnaden säger insatsledaren Linus Jogedal vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

– Det var full fyr redan när den första styrkan fick larm, när de var på plats var den helt övertänd, berättar Linus Jogedal.

Fanns det risk för spridning till andra byggnader?

– Jag bedömde inledningsvisen den risken som stor men vi klarade intilliggande byggnader. Det var en del förrådshus i närheten och det var inte så långt till ett bostadshus. Allting står nu kvar förutom ladugården.

Är det speciellt svårt att släcka bränder när det är så kallt?

– Kylan är till vår fördel eftersom det brinner sämre när det är kallt. Det stora problemet för oss är att vattnet som vi släcker med kan frysa. Det måste alltid cirkulera för annars fryser det direkt i våra så kallade strålrör, som man sprutar ut vattnet med. 

Ett annat pronblem med att släcka bränder i sträng kyla är att brandmännen kan få vatten på sig och då fryser både kläder och utrustning till is.

– Allting går ju lite mer trögt när det är kallt säger Linus Jogedal som är nöjd med insatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".