Ensam man ledsen depression
Det är viktigt med psykisk rehabilitering menar Sture Henningsohn. Foto:Martina Holmberg / TT Foto: Martina Holmberg / TT

Behövs mer rehabilitering efter prostatacancer

Sture Henningsohn: Att höra hur andra har kommit igenom sjukdomen är viktigt
1:43 min

Efter en prostatacancer behöver man hjälp med sina fysiska och psykiska problem och man behöver framförallt prata om det som hänt.

Det finns stort behov av rehabilitering efter de flesta cancerformer och prostatacancer är inget undantag. Men rehabilitering är ett eftersatt område, säger Sture Henningsohn från patientföreningen Träpatronerna i Sundsvall.

Man får inkontinens och impotens och en massa elände.

– Man skär itu en människa på mitten och tar bort ett inre organ och då blir man både fysiskt och psykiskt klen. Man får inkontinens och impotens och en massa elände. Rehabiliteringen är väldigt eftersatt, säger han.

Man behöver fysiskt rehabilitering men lika viktig är den psykiska rehabiliteringen. En del kan behöva träffa psykolog eller kurator men viktigast är att prata med andra som vet hur det är, tycker Sture Henningsohn.

Rehabiliteringen är väldigt eftersatt.

– Man behöver prata med andra som är i samma eländiga situation som kanske inte är så eländig när man hör hur andra har kommit igenom, säger han.

Därför har Träpatronerna varannan tisdag något de kallar Snackcafe där de berättar och lyssnar på varandras berättelser om sin sjukdom. Det är en viktig del i rehabiliteringen, säger Sture Henningsohn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".