Norrtåg, tåg, tågstation, Sundsvalls central
Foto: Ingrid Engstedt Edfast/ Sveriges Radio

Tågkompaniets vd om tågproblemen mellan Sundsvall och Umeå

Mats Gustavsson: Jag förstår att det är en besvärlig situation
2:58 min

Tågpendlarna har inte haft det lätt den här vintern. Problem med inställda tåg har framförallt ställt till det för tågpendlarna Örnsköldsvik-Umeå. Tågkompaniet beklagar den besvärliga situationen.

Bara i januari var 150 av 670 tåg mellan Sundsvall och Umeå helt inställda enligt siffror som allehanda.se tagit fram. Tågpendlarna har fått nog och anmäler Tågkompaniet till Konsumentverket.

– Jag förstår att kunderna är i en besvärlig situation, säger Mats Gustavsson vd för Tågkompaniet.

Enligt honom är det efterdyningarna av den långa vintern som orsakar bristen på tåg i trafik. Tågkompaniet har helt enkelt inte tillräckligt med fordon i drift och därför måste trafiken ställas in.

– Det är kö till verkstaden där vi först måste ta bort åtta till femton ton is innan vi kan börja med underhållet på tågen, säger Mats Gustavsson. 

Mats Gustavsson tycker att mer resurser borde läggas på att bättre röja järnvägen fri från snö.

– Jag noterar att de resurser som läggs på att hålla bilvägarna öppna räcker men de resurser till järnvägens trafik räcker inte till för att hålla banan tillgänglig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".