Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Cancerdrabbade kan ansöka om rehabiliteringsvecka

Eva Hansen: Det är många som hör av sig
3:26 min
Eva Hansen. Foto Thomas Engström
Eva Hansen från CancerRehabfonden. Foto: THOMAS ENGSTROM

Det är stor brist på rehabilitering för de som drabbats av cancer. Men om sjukvården inte ställer upp så går det att ansöka hos CancerRehabFonden.

Många som har eller har haft cancer har återstående problem efter sjukdomen och behandlingen. Det kan vara smärta, svullnad, svårt att röra sig, rädsla, depression, sömnsvårigheter och mycket annat.

– Det finns nästan ingen hjälp att få, säger Lotta Burvall från Sundsvall som har lungcancer och som skulle behöva värme för sin värk och sina svårigheter att andas när det är kallt. Hon skulle också gärna vilja åka till ett rehabiliteringscenter där hon kan prata med andra i samma situation.

Det är oacceptabelt att politikerna inte avsätter mer resurser

Men om sjukvården inte ställer upp så kan man ansöka privat hos CancerRehabFonden . Därifrån kan man få en veckas program där fonden står för hela kostnaden.

– Varje dag får vi in ansökningar och samtal från cancerdrabbade och det kommer från Västernorrland också, säger Eva Hansen som är generalsekreterare i fonden.

Alla som ansöker får rehabilitering men det finns kö och det behövs fler som stöttar fonden som lever på donationer från privatpersoner, företag och stiftelser, säger Eva Hansen.

Programmen  utgår från de nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering. Under veckan får man samtal i grupp och individuellt, kostråd, fysisk aktivitet och metoder för att hantera stress med mera.
Rehabiliteringshemmen finns på sex orter i Sverige, från Skellefteå ner till Skåne.

Varje dag får vi in ansökningar och samtal från cancerdrabbade, också från Västernorrland

Idag får cancerdrabbade väldigt dålig hjälp från sjukvården, säger Eva Hansen. Enligt fondens enkäter till de som deltar i programmen så har 79 procent inte erbjudits någon rehabilitering från sjukvården.

– Det är oacceptabelt att politikerna inte avsätter mer resurser till cancerrehabilitering

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".