Ladugård
1 av 2
Kor transporteras till andra gårdar runt om i länet. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio
tak
2 av 2
Taket höll inte för snömängden. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio

Efter takraset i Sidensjö - kor evakuerade till andra gårdar

Gunilla Kjellson, LRF: Jag ser en otrolig tragedi för en företagare och de djur som finns i ladugården
4:01 min

De djur som gått att få ut från den rasade ladugården i Drömme har evakuerats till andra gårdar runt om i länet. Hur många djur som är instängda eller döda vet man inte än.

– Jag ser en otrolig tragedi för en företagare och för de djur som befinner sig i ladugården, det säger Gunilla Kjellsson som är ordförande för LRF i länet. 

Ur ett norrländskt perspektiv är det som hänt ovanligt. Man bygger ladugårdar efter kraven för den aktuella snözonen så det är vanligare med tak som rasar i södra Sverige där man inte bygger för snöiga vintrar.

Taket gav vika för snömängden

Tyngden av snön var för mycket för taket som alltså rasade in. Det var vid tretiden natten mot tisdagen larmet kom till ägaren från mjölkroboten. Reporter på plats beskriver ett stort hål i mitten av taket. Det finns 125 djur i byggnaden och det är en fjärdedel av taket som rasat. 

Tidigt i morse inleddes en evakuering av de djur som gick att ta ut ur ladugården. Det har gått en bil med djur till 8-10 gårdar runt om i länet. I första hand är det mjölkkorna som flyttats eftersom dom är i störst behov av omvårdnad och foder.

– Det har varit en otrolig imponerande aktivitet.  

Oklart hur många djur som är kvar i byggnaden

Fyra vändor med mjölkkor har körts till andra gårdar. Det är svårt att veta i nuläget exakt hur många djur som hamnat under rasmassorna. Under dagen jobbar man med att säkra upp ladugården. 

– Det kommer att finnas döda eller skadade djur. Vi hoppas och tror att det ska ha gått så bra som möjligt.

Under dagen jobbar man med att säkra upp så att det går att gå in och inspektera.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".