Anton & Fredriks semlor.
Anton & Fredriks semlor. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio

Semlor med äppelfyllning och skakad grädde

Fredrik Birging: Jag har skakat grädden
1:03 min

Reporter Anton Kårén, tillika P4 Västernorrlands bagare, har på fettisdagen satt ihop ett recept på semlor med en äppelfyllning.

En lite friskare fyllning med en äppleröra blir det när Anton bakar semlor. Fredrik fick jobba med grädden och hittade omedelbart sätt att gena på. 

Jag får sån kramp i underarmen när jag vispar grädde så jag skakar den i stället.

Se när semlorna bakas på vårt Instagramkonto.

Recept på Anton Kåréns äppelfyllda semlor med Fredriks skadade grädde.

Bullen
Ca 25 bullar

  • 5 dl mjölk
  • 50 g söt jäst
  • 1.5 dl socker
  • 12 dl vetemjöl
  • 2 tsk kardemumma
  • 150 g rumsvarmt smör

Äppelfyllning

  • Två äpplen
  • Två msk vatten
  • En tesked vaniljpulver
  • Lite citroncest
  • 100 gram rostade mandlar

Gör så här.
Koka alla ingredienser i äppelfyllningen förutom mandlarna som man rostar i torr panna. Efter kokningen kör man det i matberedare med rostade mandlar.

Fredriks skakade grädde

  • 3 dl vispgrädde
  • En nypa florsocker
  • En plastburk
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".