Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler regionråd och höjda arvoden när regionens politiska organisation görs om

42 miljoner om året kommer den nya organisationen att kosta
1:05 min
Regionens hus. Foto Ulla Öhman
Foto: Ulla Öhman/SR

Sju regionråd och en ny supernämnd för sjukvården finns med i förslaget till ny förtroendemannaorganisation. Och för skattebetalarna blir det fem miljoner dyrare.

Det är stora förändringar som föreslås när Region Västernorrland ska göra om sin förtroendemannaorganisation för 2019-2022

Supernämnd för sjukvården

En av dom stora förändringarna i förslaget är att de två stora sjukvårdsnämnderna HSN (Hälso- och sjukvårdsnämnden) och FPTN (Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden) slås ihop till en stor supernämnd som ska ha hand om allt som har med hälso- och sjukvård att göra.

En annan ny nämnd ska också bildas: Nämnden för hållbar utveckling som ska ansvara för bland annat miljö och energi, kollektivtrafik, kultur med mera.
Både nämnderna och regionstyrelsen föreslås få flera utskott.

Fler regionråd och högre arvoden

Demokrati kostar brukar man säga och det kommer att kosta mer i den nya organisationen. Politikernas arvoden höjs och det blir fler som får titeln regionråd. Totalkostnaden ökar från 37 miljoner till 42 miljoner enligt förslaget.

Regionstyrelsens ordförande (regionråd)  föreslås få 71 940 kronor i månaden, en löneförhöjning på 7000 kronor per månad. 
Regionstyrelsens vice ordförande kallas regionråd med  58 860 kronor i månaden i arvode, en höjning med ca 5000 kronor per månad.
2:e vice ordföranden är också regionråd och arvoderas med lika mycket i förslaget. Det blir en stor höjning med 15000 kronor i månaden jämfört med idag!

I den nya Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås tre regionråd som får 65 400 respektive 55 590 kronor i månaden.

Nämnden för Hållbar utveckling får också en regionrådspost med 45 790 kronor i månaden. Desstutom får nämnden en 1:e och 2:e vice ordförande som får 35 970 kronor vardera per månad.

I Regionfullmäktige föreslås arvodet till ordföranden stiga med drygt 3000 kronor till 19 620 kronor.
Förste och andre vice ordföranden får en höjning vardera från 5395 kronor till 9 810 kronor.

Vad gäller förrättningsarvoden till ledamöter så blir det en höjning med hundra kronor per sammanträdesdag från 1100 till 1200 kronor oavsett om mötet håller på hela dagen eller om det bara är ett kortare möte. Ledamöter kan dessutom få traktamenten och reseersättningar samt ersättning för förlorad arbetsinkomst från sitt vanliga jobb.

Fem miljoner dyrare

Totalt ökar kostnaderna för den politiska organisationen från 37 miljoner per år till 42 miljoner, en ökning med fem miljoner, om det här förslaget går igenom.

Det är ett inriktningsbeslut som ska tas i Regionstyrelsen idag och allt ska sedan klubbas i april enligt planen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".