Lena Thelin, tidigare HR-chef på Landstinget och Inger Bergström, regiondirektör.
Lena Thelin, tidigare HR-chef på Landstinget och Inger Bergström, regiondirektör. Foto: Ingrid Engstedt Edfast och Ulla Öhman / Sveriges Radio

Inget återbetalningskrav på Lena Thelin

Lars-Gunnar Hultin: Det finns ingen vilja att gå vidare, man vill bara att ärendet ska dö
0:48 min

Regionstyrelsen beslutade idag att inte försöka kräva återbetalning från Lena Thelin. Vänsterpartiet var det enda parti som ville ha ett annat beslut.

När Thelinaffären svallade som hetast och åklagaren hade lagt ner förundersökningen mot förre regiondirektören Inger Bergström så tog landstinget hjälp av en utomstående advokatbyrå. Öbergs, som granskade avtalet och hur det hade hanterats. Öbergs rekommenderade landstinget att begära att åklagaren tar upp förundersökningen på nytt vilket också skedde.

Men Öbergs rekommenderade också att landstinget/regionen skulle  överväga en skadeståndsprocess om åklagaren inte kom fram till att ett brott begåtts och utreda möjligheten att kräva en återbetalning från Lena Thelin.

Det skulle innebära en stor kostnad med oviss utgång.

Men idag fattade regionstyrelsen beslut att inte göra det. Det skulle innebära en stor kostnad med oviss utgång, säger man i beslutet, särskilt som åklagaren har lagt ner förundersökningen.

Vänsterpartiets Lars-Gunnar Hultin var den enda med avvikande mening. Han anser att styrelsen både borde ställa Anders L Johansson till svars och yrkade också på att man borde inleda en skadeståndsprocess och utreda om det går att ställa återbetalningskrav på Lena Thelin.

Han säger också att han överväger att kräva överprövning av åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen.

Styrelsen borde inleda en skadeståndsprocess och utreda om det går att ställa återbetalningskrav på Lena Thelin

Dagens beslut handlade också om vilket svar man skulle ge till JO; riksdagens ombudsmän, som begärt in ett  yttrande med anledning av Inger Bergströms yttrande om att många fler än hon kände till Thelinavtalets existens och innehåll. Bland annat pekade hon ut förre landstingsrådet Elisabet Strömqvist och nuvarande regionrådet Erik Lövgren, båda socialdemokrater. 
Men i svaret till JO skriver styrelsen ingenting om den saken utan lägger hela skulden på Inger Bergström som skrev på och inte diarieförde avtalet.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".