Hans Boman, smittskyddsläkare i Västernorrland. Foto: Camilla Bengtsson/SR
Hans Boman, smittskyddsläkare i Västernorrland. Foto: Camilla Bengtsson/SR

Inget heltäckande skydd med årets influensavaccin

Hans Boman: Vaccinet är inte optimalt
1:24 min

Många sjuka och ett vaccin som inte biter. Det är nu högsäsong i länet för årets epidemi.

Influensan har åter igen slagit till ordentligt. Många människor har insjuknat trots vaccinering, vilket enligt smittskyddsläkare Hans Boman beror på att vaccinet inte fungerat som det ska.

– Det innehåller inte stammen som flest drabbats av i år. Däremot tror man att det ger ett visst skydd, men det är inte optimalt, säger han.

I en rapport från Folkhälsomyndigheten redovisades att störst ökning av influensa skett i Norrland. För Västernorrland rörde det sig om 42 rapporterade fall fram till och med årsskiftet, där det framförallt rört sig om influensa B. Flest fall har området runt Sundsvall och Timrå, men det förekommer även i Örnsköldsvik och Sollefteå.

Enligt Hans Boman är det först nu man börjar nå toppen i länet, vilket förväntas fortsätta ett bra tag till. Lugnande kan då vara att symptomen generellt inte blir lika allvarliga som de man drabbades av förra året.

– Influensa B har dominerat kraftigt den här säsongen, men ger en något lindrigare sjukdom än Influensa A, vilket vi hade mycket av förra året. Även om många blir sjuka så får de flesta en ganska måttlig sjukdom, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".