Örjan Lidén i en bild från föreställningen I dessa Trumpna tider.
Örjan Lidén i en bild till föreställningen I dessa Trumpna tider, ett körverk och politisk satir han skrivit. Foto: Lia Jacobi / Scenkonstbolaget

Musikprofilen Örjan Lidén är död

6:08 min

Örjan Lidén, musikalisk ledare vid Teater Västernorrland under många år, har avlidit efter en tids sjukdom.

Han beskrivs av många som ett musikalisk geni som inte minst behärskade alla möjliga instrument och svarade för både oväntade och udda tonsättningar. I en intervju i P4 i april 2014 berättade han bland annat hur han jobbade med musiken till uppsättningen av Vildhussen i Döda fallet. 

– Jag letar efter katastrofljud och har hittat det perfekta, nämligen en mjölkvisp! Det kommer att bli en fantastisk katastrof, men minns då att det är en mjölkvisp, sa han - och beskrev även en väl inbiten vana att alltid knacka på glasskålar för att lyssna in ljudbilden och klangen.

Kollegor höll minnesstund

I höstas gick han i pension från sin tjänst som musikalisk ledare på Teater Västernorrland där han arbetat sedan i början av 90-talet. Idag samlades personalen på teatern i en minnesstund, berättar skådespelaren och programledaren Lars T Johansson, som genom åren jobbat med Örjan Lidén i många olika sammanhang.

– Det man ofta glömmer är ju att han hade sådan espri och var så full i bäng, han var otroligt intelligent och kvick i huvudet. Han skrev också fantastiska texter och det är lätt att det försvinner i hans musikaliska rikedom, men det ska man inte glömma. Han var en fantastisk kille, säger Lars T Johansson. 

Även Anna-Lena Wigren, producent på Scenkonstbolaget, har arbetat nära Örjan Lidén, i synnerhet via kören Mousiké, som han gjorde många föreställningar med även vid sidan om sitt jobb.

– Jag minns när jag var körledare för Mousiké och han skrev musik som var helt fantastisk och text som var väldigt lyrisk, poetisk och kärleksfull i en Midvinterbön som jag är så glad för att den lever vidare och sjungs av andra körer. Han lämnar efter sig massor av musik och texter som gör att han ju finns kvar, det är väldigt fint, säger Anna-Lena Wigren.

Örjan Lidén blev 65 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".