Man använder sig av mobilt bank-id för att logga in på internetbank Foto: Isabell Höjman/TT
Foto: Isabell Höjman/TT

Polisen varnar för bankID-bedragare

3:29 min

Polisen i region Nord varnar för bedragare som ringer och utger sig vara från banken i syfte att komma över bland annat ditt bank-id.

Det är bedrägericenter Region Nord som varnar för en ny våg av bedrägerier där personer som utger sig ringa från banken, kontaktar personer för att försöka få dom att lämna ut sitt bank-id eller att swisha pengar till annat konto för att säkra sina pengar.

– De är ute efter att tömma ditt konto. Det är inte banken som ringer, utan det är bedragare, säger Lars Andersson, vid polisens bedrägericentrum i Sundsvall.  

Bedragaren sätter press på personen genom att påstå att det är bråttom, annars går pengarna förlorade på grund av kapat konto.

Det förekommer även i samband med överföringar på större offentliga försäljningssidor på Internet att bedragare lurar åt sig bank-ID och tömmer kontot, enligt polisen.

Viktigt att tänka på: 

  • Bank-id är en personlig säkerhetstjänst som aldrig ska lämnas ut till någon.
  • Banken ringer aldrig sina kunder för att få dem att genomföra transaktioner på detta sätt.
  • Swishöverföringar sker inte heller på bankens uppmaning.

Polisen har flera konkreta tips hur du skyddar dig mot kort-, id- och nätbedrägerier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista