Tallrik med alla rätter, två sorters sallad, en laxbiff, en nötfärsbiff och en grillad ananas. Foto: Karin Lycke/SR
Alla rätter, två sorters sallad, laxbiff, nötfärsbiff och grillad ananas. Foto: Karin Lycke/SR

Matkalkylator skall öka förståelsen för matens påverkan på miljön

3:05 min

Världsnaturfonden beräknar att utsläppen från svenskarnas mat måste minskas med ungefär tre fjärdedelar om klimatmålen ska nås.

Anna Richert är expert på hållbar mat hos Världsnaturfonden.

Matkalkylatorn som ligger på vår hemsida ger dig möjlighet att lägga in det du äter och se hur mycket klimatgaser din måltid ger upphov till. Den berättar också om hur du håller dig inom planetens gränser, nästan eller inte alls. 

Skall vi se den som en fingervisning om vad det är som gör att vår tallrik går från grönt till rött när det gäller klimatpåverkan?

– Ja exakt, så att vi kan få en grundläggande förståelse för hur mycket maten påverkar, det syns så tydligt när man drar i reglagen.
Du kan till exempel ha kött på tallriken ganska ofta men då får du ha små portioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".