Bildkollage med Martin Neldén på länsstyrelsen och en väg med bilar i snöoväder.
Martin Neldén är beredskapshandläggare på Länsstyrelsen och har jobbat med utvärdering av hur Västernorrland klarade av snöovädret i slutet av januari. Foto: BIldsplit: Sveriges Radio, Nils Jacobsson/BIldbyrån

Länsstyrelsen om lärdomarna efter snöovädret

5:08 min

Det är nu fem veckor sedan det stora snöovädret drog in och drabbade Västernorrland. Idag har Länsstyrelsen haft möte där myndigheternas insatser utvärderats, och en slutsats är att bli ännu bättre på samordning.

Dagen efter snöovädret upptäcktes flera dödsfall som kan sättas i samband med snöovädret. Det rör fyra personer som hittades döda utomhus i Bjästa, Kramfors, Härnösand och Sundsvall. Utredningar pågår fortfarande när det gäller dödsfallen. Men om Länsstyrelsen kunde gjort något annorlunda kan bli svårt att få svar på.

– Det är omöjligt att veta om vi kunde ha gjort något annorlunda, om vi gått ut med information på ett annat sätt att det skulle ha gett någon annan effekt, det kan jag inte svara på, säger Martin Neldén som är beredskapshandläggare på Länsstyrelsen Västernorrland.

En annan fråga är hemtjänsten som på flera håll hade svårigheter att ta sig fram i sina fordon, medan många av kommunens el och vattenbolag har fyrhjulsdrivna jeepar. Borde hemtjänsten haft tillgång till bättre bilar här?

– Det måste respektive kommun värdera vad det är för bilar de använder, och jag vet att i till exempel Kramfors har man fyrhjulsdrivna fordon. Det är ju av tradition lite det här att man på de tekniska bolagen har terrängfordon men inte hemtjänsten, som kan behöva det minst lika mycket, säger Martin Neldén.

De väldigt olika besluten om huruvida skolorna kunde hålla öppet eller inte är också en fråga som diskuterats. Där ställdes undervisningen in i Sundsvall, medan t ex Timrå och Härnösand höll öppet trots att det kom lika mycket, eller mer, snö.

–  Vi hade ett möte på eftermiddagen innan om hur vi skulle hantera skolorna, men sen är det klart att det sker möten på olika håll och särskilt i Sundsvall är det en stor organisation som ska samordnas och då blev det olika budskap. Sedan är det klart att det verkar ologiskt att det går någon magisk gräns vid Merlobäcken, så det är en sak där vi behöver bli bättre på att få ihop våra budskap, säger Martin Neldén. 

En sak man också kommer dra lärdom av är att Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland måste ingå i krisberedskapsorganisationen, där ställdes t ex bussar in i delar av länet som inte drabbades så hårt av snöfallet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".