Afghansk kvinna framför en sittande folksamling
Fatemeh Khavari under en manifestation i Stockholm. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Lugnt när Fatemeh Khavari besökte Kramfors

2:18 min

Över hundra personer kom för att lyssna till Fatemeh Khavari och kvällen avlöpte utan incidenter, trots tidigare hot om att störa arrangemanget.

Fatemeh Khavari är talesperson för Ung i Sverige, som arbetar för att ungdomar från Afghanistan ska få stanna i Sverige, inititaivtagaren till sittstrejken som började på Mynttorget i Stockholm hösten 2017 och har tilldelats Martin Luther King-priset 2018.

På onsdagen var hon på biblioteket i Kramfors, när internationella kvinnodagen uppmärksammas, och medverkade i ett samtal med Anna Norvell från Kramfors bibliotek.

Många Kramforsbor ser Fatemeh Khavari som en idol, enligt arrangörerna på biblioteket i Kramfors.

– Det känns väldigt häftigt, jag märkte det när jag kom till Kramfors idag och människor kom fram till mig för att hälsa och prata. Men det är också ett tungt ansvar för mig att kunna vara den, som de tycker jag är.

Hela arrangemanget gick lugnt till och stördes inte av de grupper som i förväg bland annat satt upp provocerande affischer.

Kramfors kommun har polisanmält affischerna och hade under kvällen ett vaktbolag på plats vid föreläsningen, det enligt Margareta Fällström, säkerhetsstrateg vid Kramfors kommun.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".