Skylt föreställande stängda dörrar.
Rättegång i Ångermanlands tingsrätt. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Bröder utsatte barn för hundratals grova våldtäkter - får sänkt straff i hovrätten

2:14 min

Hovrätten för Nedre Norrland sänker straffen för de två bröder från en ort i Sollefteå kommun, som åtalats för hundratals fall av grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn. Rätten anser inte att det går att bevisa att det rör sig om så många tillfällen.

I tingsrätten dömes de två bröderna till 14 respektive 12 års fängelse för minst 1 000 övergrepp och våldtäkter på fem barn, mellan 2001 o 2009.
Hovrätten för Nedre Norrland sänkte idag straffen till 7 respektive 9 års fängelse. Bröderna döms för bland annat grov våldtäkt, sexuellt utnyttjande av underårig och barnpornografibrott.

Hovrätten håller med tingsrätten om att de båda bröderna är skyldiga till flera av de gärningar de åtalats för och att offrens berättelser är trovärdiga, men säger samtidigt att det inte är bevisat att det har handlat om så många gärningar och sänker därför straffen.

Hovrätten har även tagit hänsyn till att brotten skedde för länge sedan när straffskalan för brotten var lägre och skriver att det också haft betydelse "att det inte har förekommit något våld i samband med brotten, att barnen med ett undantag inte har varit väldigt unga och att det har gått lång tid sedan brotten". 

Erik Hansson, målsägandebiträde för ett av offren, är kritisk mot hovrättens bedömning.

– Även om det inte går att fastställa antalet gärningar, så är det fortfarande ett stort antal övergrepp. Det känns märkligt att det inte ger maxstraff, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".