Christoffer Jonsson skadechef på Länsförsäkringar i Västernorrland
Christoffer Jonsson skadechef på Länsförsäkringar i Västernorrland Foto: Anna Morveto

Fler skadeanmälningar om takras till försäkringsbolagen i vinter

2:23 min

Det har varit en vinter med ovanligt mycket snö. Något som gjort att många tak på byggnader rasat in. Det märks av hos försäkringsbranschen som fått motta fler skadeanmälningar på fastigheter än normalt.

På onsdagsmorgonen rasade ett tak till en ladugård med 24 får in i Mo mellan Kramfors och Sollefteå. Det är ett av många takras den senaste tiden i Västernorrland. Något som märks inom försäkringsbranschen enligt Christoffer Jonsson skadechef på Länsförsäkringar i Västernorrland.

– Det skiljer sig mycket från tidigare år. Det finns många fastighetsägare som kämpat och röjt snö bra men det finns också de som misslyckats eller gjort felaktiga bedömningar, säger han. 

Det finns flera krav som Länsförsökringar ställer när det kommer till att ersätta en fastighetsägare där taket rasat in.

– Man ska som fastighetsägare se till att det inte samlas mycket snö på taken. Vi tar också hänsyn till hur länge snön legat och vi ser också till väderleken. När det stormar som mest kan man inte göra så mycket men nu har det funnits mycket tid sedan senaste stora snöfallet, säger Christoffer Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".