Behöver 3 000 blodgivare varannan vecka för att överleva

4:26 min

Erik Ståhl från Hässleholm lider av den mycket ovanliga blodsjukdomen Wiskott Aldrichs syndrom. Erik är beroende av 3 000 blodgivare varannan vecka för att överleva.

Hela denna vecka är den så kallade Funkisveckan i Örnsköldsvik. Ett tillfälle till fördjupad insikt om funktionsnedsättningar för såväl allmänhet som profession.

Erik Ståhl har medverkat vid två föreläsningar där han berättar om sin livssituation.

Ståhl, 32 år gammal, föddes med den mycket ovanliga blodsjukdom Wiskott Aldrichs syndrom som drabbar tre pojkar på miljonen. Från sex års ålder tillbringade Erik i snitt 100 dagar per år på en barncancerklinik. Vid 17 års ålder fick han en ny medicin som radikalt kom att förändra livet.

Idag är han beroende av 3 000 blodgivare varannan vecka för att överleva.

– I korthet kan man förklara min sjukdom med att jag dels har en immunbrist och dels en blodbrist, säger Erik Ståhl. Varannan vecka behöver jag antikroppar som filtreras ut från snälla blodgivare. Utan denna behandling skulle jag dö. Det går fort, säger Erik Ståhl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista