Per Tjärnström är 33 år och förtidspensionär. Han sitter här på ett café i centrala Örnsköldsvik och tittar in i kameran. Han är klädd i svart-vit rutig skjorta, han har glasögon med rödbruna bågar, kort rödblont hår och ojämnt skägg runt munnen i samma färg. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
Per Tjärnström på ett café i Örnsköldsvik. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio

33 år och förtidspensionär - Per Tjärnström berättar om ett liv i utanförskap

5:26 min

Per Tjärnström gick ut gymnasiesärskolan när han var 20 år. Sedan dess har han gått hemma.

Per och jag möts på ett café i centrala Örnsköldsvik. Han har kommit dit i god tid och är några minuter in på sin fralla och juice. Och tid är något som Per har gott om. I 13 år har han varit förtidspensionär vilket har lett till psykisk ohälsa och ett stort utanförskap. 

– Jag går hemma på heltid. Jag har ett läkarutlåtande som påstår att jag saknar arbetsförmåga helt och hållet och har fast ersättning tills jag är 65 år i princip, berättar Per Tjärnström.

Han sitter mest hemma på dagarna, tar ibland en promenad och någon fika. Men det blir inte fika ofta eftersom det är dyrt och ekonomin är ansträngd. Drömmen är att ha ett jobb.

– Jag saknar att vara med i ett sammanhang. Känna delaktighet istället för att sitta hemma ensam och känna att det aldrig är någon som ringer eller hälsar på mig, säger Per Tjärnström.

Att vara utanför. Känna sig ensam. Inte höra till. Vad gör ensamheten med oss? Vad är din erfarenhet och dina upplevelser? Dela med dig på vår Facebook-sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista