Försäkringskassan, Christina Westring
Christina Westring är en av de som fått avslag på sin ansökan om sjukpenning senaste året. Foto: Christine Olsson/TT och Anna Ahlström/Sveriges Radio

Allt fler sjukskrivna får avslag på sjukpenning

2:13 min

Försäkringskassan avslår allt fler fall av sjukpenning. Antalet personer som nekats sjukpenning har nästan tredubblats mellan 2015 och 2017. Christina Westring från Njurunda är en av de som fått avslag.

Vad är din erfarenhet? Dela med dig på vår fb-sida!

Christina Westring uppmanades att söka nytt jobb.

– Det finns inte i fantasin att jag skulle ha orkat göra det. Jag har bara legat hemma och sovit, säger hon.

Christina Westring blev sjukskriven för stress i september 2016 - ett år senare var hon tillbaka och jobbade heltid på sitt jobb som sjuksköterska igen. Hon hann jobba i drygt en månad innan hon lades in på sjukhus för en akut närminnesförlust. Eftersom Christina nyss varit sjukskriven i ett år, så fick hon ingen sjukpenning, utan Försäkringskassan menade att hon kunde söka annat jobb.

När P4 Västernorrland pratar med Lena Ströberg, som jobbat som beteendevetare inom företagshälsovård i över 20 år, känner hon igen den bild som Christina Westring beskriver, att person uppmanas gå till Arbetsförmedlingen.

– Man kommer dit och får höra att man inte är arbetsför och kan inte bli inskriven. Då hamnar i moment 22. Man är för frisk för att vara hos Försäkringskassan och är för sjuk för Arbetsförmedlingen. Vad gör man då?

Så här många har fått avslag

2015: 9 919 avslag.

2016: 22 991 avslag.

2017: 26 587 avslag.

Källa: Försäkringskassan.

Siffrorna gäller personer som fått sjukpenning sedan tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista