Bildkollage på debattdeltagarna: Kristina Nilsson (S), Christina Höj Larsen (V) och Jörgen Berglund (M). Foto: Riksdagen och Sveriges Radio
Foto: Riksdagen och Sveriges Radio

Debatt om sjukförsäkringen

2:47 min

Allt fler nekas sjukpenning och hänvisas istället till Arbetsförmedlingen. Riksdagskandidaterna Kristina Nilsson (S), Christina Höj Larsen (V) och Jörgen Berglund (M) debatterade frågan i P4 Västernorrland.

Sjukförsäkringen kan bli en stor fråga inför valet. Regeringen har som mål att man inte ska betala ut mer än nio dagar med sjukpenning per år och person. Efter att det målet sattes så har allt fler nekats sjukpenning.

Kristina Nilsson (S), Christina Höj Larsen (V) och Jörgen Berglund (M) debatterade bland annat hur de olika tidsgränserna i sjukförsäkringen ser ut. Idag ska den som är sjukskriven prövas mot annat arbete efter 180 dagar, något som Christina Höj Larsen (V) är kritisk mot.

– Det både alliansen och nuvarande regeringen har gjort är att man har satt hårda tidsgränser. Regeringen har också satt ett mål för hur många dagar per år som varje person ska vara sjuk och det betyder att människor kastas ut ur försäkringen, säger hon.

Jörgen Berglund och Moderaterna vill se en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen igen.

– För oss handlar det om att människor ska få stöd och hjälp till rehabilitering, arbetsträning och andra insatser, säger han.

Kristina Nilsson (S) vill se en större flexibilitet i sjukförsäkringen.

– Det går inte säga att man ska vidta en viss åtgärd vid en viss dag, utan man måste utgå från en viss persons behov, säger hon. 

– När det handlar om vårt mål med 9,0 sjukpenningdagar till 2020 så tycker inte jag att det är fel att ha ett mål. Det ska uppnås genom ett hälsofrämjande arbete och inte genom att bli utkastad ur sjukförsäkringen, fortsätter hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".