Norrtåg
Tåget mellan Sundsvall och Umeå har stått still i flera timmar. Foto: Norrtåg/ Peter Garpefjäll

Norrtåg förstärker med fler tåg

3:27 min

Norrtåg tar in tre tågset ytterligare för att förstärka trafiken i norr. Det efter den snörika vinterna då många av tågen stod stilla i perioder.

Tågen planeras att levereras i slutet av 2019 och under första halvåret 2020. Fordonen har tidigare gått i trafik runt Uppsala och ska rustas upp till nyskick.

– Det här hjälper oss att rusta för fler hårda vintrar och gör att vi kan möta det ökade intresset, säger Norrtågs ordförande Elvy Söderström.

Det var tidigare sagt man vid Regionfullmäktige denna vecka skulle besluta om en utökad borgen med ytterligare maximalt 100 miljoner för att köpa in fler tågset. Något som Regionstyrelsen behandlat och föreslår att Regionfullmäktige säger ja till. Nu har Norrtåg tagit det här beslutet redan innan Regionfullmäktiges sammanträde.

– Våra ägare har bett oss jobba för att få fler tåg. Jag är övertygad om att ledamöterna i Regionfullmäktige kommer att säga, bra jobbat, säger Elvy Söderström.

Tågen har en topphastighet på 200 km/h och kommer att få det nya signalsystemet ERTMS så fordonen kan trafikera
Botnia- och Ådalsbanan.

Hur och var fordonen kommer att utnyttjas är ännu inte bestämt men klart är att reservfordonsflottan kommer att förstärkas för att skapa en bättre beredskap för störningar, inte minst, vintertid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista