Så undviker du arvstvister

1:41 min

Någon gång i livet kommer de flesta av oss att tvingas hantera arvet efter en anhörig, något som inte sällan leder till konflikter och tvister mellan efterlevande.

Ett gift par går bort, efter sig lämnar de tre vuxna barn, pengar och en sommarstuga. Pengarna delas lika mellan barnen och i testamentet har det gifta paret skrivit att de vill att alla tre barn ska ha tillgång till sommarstugan.

Åren går och stugan behöver renoveras men det tycker inte syskon nummer ett som istället vill sälja. De andra två erbjuder sig att köpa ut syskon nummer ett men de kan inte komma överens om priset. Därpå vill syskon nummer två bygga ut stugan i samband med renoveringen men det tycker syskon nummer tre blir alldeles för dyrt.

Sätt dig in i vad man kan göra för att underlätta för de efterlevande.

Scenariot ovan är helt påhittat men det är ett exempel på hur ett arv kan leda till att syskon och släktingar blir ovänner. Örjan Teleman är advokat och en av Sveriges främsta experter på den här typen av tvister.

– Jag skulle ju tro att det vanligaste är att man kommer överens. Men om man inte gör det, alltså om man får anlita en boutredningsman eller skiftesman, då tenderar tvisterna att bli väldigt djupa.

Det viktigaste man kan göra för att undvika arvstvister är att se om sina affärer medan man själv är i livet. 

– Vill man minimera riskerna för tvister, så ska man medan man lever sätta sig in i vad man kan göra för att underlätta för de efterlevande, konstaterar Örjan Teleman.

Har du egna erfarenheter av arvstvister? Är du orolig för vad som kommer att hända när du går bort? Skriv din fråga till juristen Elin Börjesgård på vår facebooksida eller mejla till p4vasternorrland@sverigesradio.se.

Efter klockan 15:40 finns juristen Elin Börjesgård i studion för att svara på lyssnarfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista