Ny utredning klar om landstingets hemliga avtal

5:57 min

Landstingets hemliga avtal har granskats på nytt. Efter avslöjandet i mars att förre HR-direktören Thelin hade hemliga bandinspelningar, så bad Region Västernorrland återigen den utomstående advokatfirman Öbergs att granska om det förändrar hur Regionen ska hantera frågan.

Nytt i utredningen är att Lena Thelin hävdat att regiondirektör Inger Bergström hade en skriftlig fullmakt från landstingsdirektör Anders L Johansson att upprätta avtalet när Thelin skulle sluta på landstinget. Det tillbakavisas dock av Inger Bergström.

Thelin berättar också att det nära förhållande som hon hade med Anders L Johansson förbyttes i kyla efter att en politiker rakt ut frågat honom om han hade en relation med Thelin. Att frågan ställdes ska enligt Lena Thelin ha gjort honom rädd och efter det tog han helt avstånd från henne.

Lena Thelin har också sagt att det inte finns några inspelningar längre, för att hon har raderat dem.

Anders L Johansson fortsätter att vidhålla att han inte hade någon del i att avtalet skrevs.

Öbergs advokatbyrå drar inga nya slutsatser utan säger att de tre rekommendationer som de lämnat tidigare till landstinget fortfarande gäller.

Första rekommendationen är att Regionen skulle be åklagare ta upp ärendet igen. Det gjordes men åklagaren la sedan ner ärendet.

Andra rekommendationen var att inkomma med en ansökan om stämning mot Inger Bergström. Det har regionen inte gjort, istället har det blivit ett skadestånd till henne.

Den tredje rekommendationen vänder sig till Lena Thelin med begäran om återbetalning för att hon fick avtalet i ond tro. Det har Region Västernorrland valt att inte göra.

Regionsstyrelsen säger att den nya rapporten från Öbergs advokatbyrå inte föranleder till några nya beslut.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista