En asiatisk klolös utter slickar sig på tassen. Foto: Sven Hoppe/AP/TT
Arkivbild. En asiatisk klolös utter. Foto: Sven Hoppe/AP/TT

Sköt ihjäl utter - dömd för jaktbrott

En man i sena 60-årsåldern har dömts för jaktbrott i Ångermanlands tingsrätt. Mannen sköt en utter i ett vattendrag.

Mannen, som är hemmahörande i Ångermanland, fällde i maj förra året en utter som i Sverige är hotad och särskilt skyddsvärt vilt.

Mannen säger att han såg ett djur i ett vattendrag, som han var övertygad om var en bäver, men som var en utter. 

Ingen jakt på utter är tillåten i Sverige. Mannen döms till villkorlig dom och dagsböter. 

Utter

Luʹtra luʹtra, art i familjen mårddjur.

  • Den är 50–100 cm lång, med 28–55 cm lång svans och väger 3–17 kg. Den har brun päls med gråvit haklapp. Öronen är små, nosen bred och svansen kraftig vid basen och därefter jämnt avsmalnande.
  • Arten lever vid vatten av olika slag, ofta åar och sjöar, i nästan hela Eurasien och Nordafrika. Den livnär sig främst av fisk men tar också kräftdjur, groddjur, smådäggdjur och fåglar.
  • Den får 1–5 ungar efter 2 månaders dräktighet.
  • Man kan märka en viss ljusning för utter i Sverige numera. I och med att man vet bättre hur man ska skydda stränderna så att de passar utter har det skett en rejäl ökning sedan mitten av 1990-talet.
  • Möjligen kan man förväxla utter med mink, men utter är ungefär dubbelt så stor och är aldrig så mörkt brun till svartbrun som de flesta minkar brukar vara.

Källa:  ne.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".