De båda gamla hamnkranarna i Örnsköldsvik en solig sommardag. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Sju partiledare på plats under landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik

1:42 min

I helgen hålls landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik. Sju av åtta partiledare kommer att vara på plats tillsammans med cirka 700 deltagare för konferensen som pågår i dagarna tre.

Utifrån temat balans mellan stad och land ska deltagarna i år diskutera svensk landsbygdspolitik. Fredagen ägnas åt så kallade inspirationsresor till olika platser i Ångermanland, lördag och söndag ägnas åt seminarier och föredrag. Men trots det stora arrangemanget kommer det inte att märkas så mycket i stan.

– Man kommer kanske märka att det kommer mycket folk hit, men i övrigt är det på arenan som vi kommer att hålla till. Kommer man ner hit kommer man nog märka att det är lite annan säkerhet än vad som gäller vid vanliga konferenser, berättar Lasse Söderlind som är evenemangsansvarig på Örnsköldsviks kommun.

Det säger ju rätt så mycket att de prioriterar att ses någon annanstans i Sverige, som inte är Stockholm.

Landsbygdsriksdagen hålls vartannat år och i år är det 15:e gången den arrangeras. Det är valår vilket märks på det politiska deltagandet. Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor är den enda som inte kommer av de åtta partiledarna.

– Vi är ju såklart jätteglada och jättestolta. Det säger ju rätt så mycket att de prioriterar att ses någon annanstans i Sverige, som inte är Stockholm, säger Malena Bendelin som är projektledare för landsbygdsriksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".