Tudja från Sundsvall ser fram emot fastemånaden Ramadan

5:08 min

Muslimer över hela världen följer Koranens påbud att under 30 dagar fasta för att komma ihåg att alla inte har mat och vatten.

Nu inleds Ramadan, muslimernas heliga fastemånad, då man inte får äta, dricka, röka eller ha sex - mellan soluppgång och solnedgång. En del startade sin fasta vid soluppgången i onsdags morse, andra gör det vid soluppgången torsdag morgon, beroende på vilken kalender man använder sig av.

Tudja Alqabbani är palestinier bosatt i Sundsvall och på torsdag inleder hon sin 30 dagar långa fast då hon bara får dricka och äta under de 3-4 timmar under natten då solen inte är uppe.

– Ramadan lär oss att uppskatta sådant man tar för givet. Till exempel vatten och mat som känns som en självklarhet för oss, för att vi alltid har haft det. Men det finns de som inte har tillgång till det och man ska förstå hur fattiga människor har det. I slutet av dagen får vi mat, hur mycket som helst, men det finns människor som går runt hungriga och törstiga i dagar, så det handlar om att uppskatta, men också självkontroll, berättar Tudja Alqabbani.

Ramadan ingår i islams fem grundpelare, men det är inte alla muslimer som vill eller kan fasta. Bland annat de som är barn, gamla, sjuka, gravida eller befinner sig på resa är också undantagna från fastan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista