Bildkollage. Till vänster: Skylt med literpriset hos Shell 95 oktan 15.86, diesel 15.76. Mitten: Närbild när en svart bil tankas. Till höger: Skylt med bränslepriser hos Preem. 95 oktan 15.86 och diesel 15.16. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio

Expert: Orolig situation mellan oljenationer en anledning till rekordpris

3:24 min

Samuel Ciszuk som är analytiker på Energimyndigheten berättar att politisk orolighet i världen är en av orsakerna till att bensinpriserna ökat just nu.

Samuel Ciszuk arbetar med analys av just oljemarknaden och berättar att det som påverkar bensinpriset i Sverige är främst två delar: skatter som idag består av ungefär två tredjedelar av totalpriset och den andra delen är oljepriserna internationellt. Det är den senare delen som ligger bakom att priset ökat just nu, även om skatterna också är en del som höjts de senaste åren, men ändras inte lika plötsligt, berättar Samuel Ciszuk.

– Samtidigt så har nu den politiska risken ökat i världen och inte minst nu senast när Trump drog sig ur det kärnvapenavtalet med Iran, och det innebär på sikt att Irans kanske 1 miljon fat per dag tas bort från världsmarknaden, så vi får en mindre buffert och kapacitet i världen, säger Samuel Ciszuk.

Vad tror du om framtiden, kan priserna komma att hamna på över 16 kronor litern?

– Det finns en god anledning att råoljepriset kommer kunna stiga lite till, särskilt om Iransanktionerna blir verklighet. Det är en möjlighet, men det behöver inte bli så, säger Samuel Ciszuk.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista