Huggorm
Huggorm. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ormexpert om hur du undviker huggormar

3:54 min

Undvik soliga, steniga sydsluttningar när du är ute och rastar hunden. Och se upp för sorkhål.Det rådet ger Jonas Wahlström, en av landets främsta ormexperter.

Att hundar blir bitna av huggorm beror på att ormen vill försvara sig samtidigt som hunden ofta är ivrig och nosar närgånget.

– Den kanske känner någonting som kanske rör sig och luktar och då är hunden där med nosen och då kan huggormen försvara sig. 

När är huggormar som mest aktiva?

– Det beror på. När de kommer fram ur sin långa vinterdvala har de samlat på sig mycket gift. Så det kan vara lite värre på våren, men ormar är giftiga året om så man ska alltid passa hundar.

Där det finns mycket sork brukar det också finnas mycket huggormar.

I vilken typ av terräng trivs orm?

– Stenig sydsluttning och framförallt där det finns sorkhål. Just sorkar är huggormarnas favoritföda. Där det finns mycket sork där brukar det också finnas mycket huggormar, säger Jonas Wahlström, ormexpert och chef på Skansen-Akvariet.

Har man fått huggorm i sin trädgård kan man fånga och flytta på den.

 – Det är rätt lätt om man vet hur man gör. Vet man var den brukar ligga kan man ställa fram en hink och ett lock eller en säck. Sen tar man krattan eller räfsan och tar upp ormen högt upp i luften så vinglar den av med en gång. Lägg på locket eller knyt igen säcken och gå sedan minst en kilometer bort innan du släpper ut den, tipsar Jonas Wahlström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista