SSU och MUF om tryggare jobb för unga

1:22 min

Hur ska man skapa trygga jobb för unga? MUF vill slopa arbetsgivaravgiften för unga och införa ny anställningsform. SSU däremot är emot lägre lön bara för att man är ung.

Ungdomsarbetslösheten fortsätter att sjunka, men fortfarande är ungefär 1 500 unga mellan 18 och 24 år i Västernorrland utan arbete.

Det måste bli lättare för arbetsgivarna att anställa unga, anser Moderaternas Ungdomsförbund, MUF, i Västernorrland.  

Vi måste se till att slopa arbetsgivaravgiften för unga under 23 år.

– Arbetsgivaravgiften. Det kostar väldigt mycket för en arbetsgivare att anställa. Därför måste vi se till att den slopas för unga under 23 år, säger Ludvig Berggren som är ordförande för Moderaternas ungdomsförbund, MUF, i Västernorrland. 

MUF anser också att turordningsreglerna måste avskaffas så att man inte diskriminerar unga på arbetsmarknaden och MUF vill också se yrkesintroduktionsanställningar blir en egen anställningsform.

Men det kommer bara att skapa ökade klyftor om vi sänker tryggheten för de som ska ut på arbetsmarknaden, säger Liss Jonasson som är vice ordförande i SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund. Hon tycker att det är orimligt att ens prata om lägre löner just för att man är ung.

Orimligt att prata om lägre löner. 

– Vi kommer bara skapa ökande klyftor om vi sänker tryggheten på arbetsmarknaden för de som ska ut på den. Det är helt orimligt att prata om lägre löner, säger Liss Jonasson, vice ordförande i SSU i Västernorrland.

Du hör hela debatten i P4 klockan 15.40 idag. Du kan även lyssna på hela debatten genom att klicka dig in här nedanför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista