Elisabeth Ohlson Wallins utställning om transpersoner visas på Murberget

2:16 min

Elisabeth Ohlson Wallins utställning "id:TRANS – Från Kung Kristina till idag" visas på Murberget i Härnösand från och med torsdag.

Elisabeth Ohlsons Wallins utställning Ecce Homo, där bibliska scener tolkades ur ett HBTQ-perspektiv, väckte mycket debatt för 20 år sedan. Den nya utställningen handlar om transpersoners liv och hon vill också visa på att det alltid funnits transpersoner. Utställningen tar avstamp i pjäsen Kung Kristina Alexander, som Elisabeth Ohlson Wallin också har regisserat och som handlar om Drottning Kristinas könsidentitet. 

– Det har funnits ett stort tabu. Transpersoner har alltid funnits, men om man tittar på HBTQ-rörelsen har lesbiska och bögar har fått mer rättigheter. Nu börjar det hända något, att transpersoner också får rättigheter, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Utställningen utgörs av ett 60-tal bilder i olika storlekar, videoinstallationer och intervjuer med nutida transpersoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista