Helen Sjöholm
Helen Sjöholm får medalj av kungen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Helen Sjöholm prisas och får medalj av kungen

2:48 min

Sundsvallsartisten Helen Sjöholm kommer tilldelas en medalj av kungen för sina konstnärliga insatser som sångerska och skådespelerska.

Under nationaldagen meddelade Kungahuset att medaljen "Litteris et Artibus" kommer att tilldelas Sundsvallsartisten och skådespelerskan Helen Sjöholm. 

"Litteris et Artibus" betyder vetenskap och konst och medaljen instiftades 1853 av kronprins Carl XV. Medaljen utdelas för framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur.

– Jag blev väldigt överraskad. Det är en väldigt fin utmärkelse, något man blir väldigt stolt över. Jag har jobbat många år nu och det torde vara att man gjort något väldigt fint. Man blir glad! säger Helen Sjöholm.

Medaljcermonin kommer att hållas på Drottningsholms slott den 12 juni. 

– Jag har faktiskt haft den äran att träffa Konungen flera gånger ... Man blir inte van, det är absolut speciellt och man får lite sådär "vad ska jag ha pååååå mig?". Men det ska jag fundera på, och det blir hedersamt att få komma till slottet. Jag ska suga på den stunden och ta vara på att detta händer mig, säger Helen Sjöholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista