ambulans, olycka, ambulanssjukvården i Sundsvall
Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Snart kan du behöva betala 400 kronor för ambulanssjukvård

3:23 min

Region Västernorrland planerar att införa en avgift på 400 kronor för det man kallar sjukvård i ambulansen och där patienten sedan inte transporteras till sjukhus.

Genom att ta ut en avgift vill regionen jämföra vården i ambulansen med ett besök på akutmottagningen. I praktiken skulle det betyda att patienten betalar 400 kronor när den kallar på ambulans, oavsett om det leder till transport till akutmottagningen eller om man bara får behandling i ambulansen.

– Vi har moderna ambulanser idag, som gör att patienten slipper lämna sin bostad. Vi ger bra vård på plats och patienten kan vara kvar hemma. Vi menar att om man kan få vården i bostaden så borde man kunna betala samma avgift som man betalar på akuten, säger Peter Löthman, Hälso-och Sjukvårdsdirektör vid Region Västernorrland.

De som är under 19, eller över 85 år ska slippa avgift enligt förslaget, som regionstyrelsen diskuterar idag. Avgiften kommer även att ingå i högkostnadsskyddet.

Avgiften föreslås börja gälla vid årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista