En taxibil som kör fort och är suddig. Foto: Bertil Ericson/TT
Foto: Foto: Bertil Ericson / TT

Taxirånen har minskat kraftigt

0:58 min

Taxirånen har minskat kraftigt i Sverige de senaste tio åren. Antalet rån är nu de lägsta på 27 år. Ett tragiskt mord på en taxichufför i Sundsvall var startpunkten för minskningen.

Antalet rån mot taxichaufförer i Sverige har minskat från över 80 till 22 på bara 10 år.

Två av anledningarna är att branschen man fått sätta in kameror i bilarna samt att mängden kontanter har minskat kraftigt.

När det gäller att få installera övervakningskameror i taxibilar har det kravet drivits från taxirörelsen i Sundsvall sedan mordet på Jarmo Pistool år 2002.

– Om man ska se något positivt på mordet är just att vi nu får använda kameror i våra bilar, säger Johanna Bergsten ombudsman på Transportarbetarförbundet i Sundsvall. Det har antagligen gjort att våldsbrotten mot taxichaufförer minskat sedan dess, säger hon.

Sammantaget begicks 22 taxirån under 2017 vilket är en minskning jämfört med året innan då 30 taxirån genomfördes.

Av 2017 års rån genomfördes sex rån med hjälp av skjutvapen. År 2008 uppgick rånen till 83 varav 23 rån genomfördes med skjutvapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista